Френският национален отбор по футбол притежава завидна психика, когато се стигне до мач за титлата. Защото “петлите” нито веднъж в историята си не са губили финал, до който са достигнали. Тази вечер тимът ще се опита да продължи тази традиция.

За първи път тимът играе във финал на Евро 1984, когато побеждава Испания с 2:0 пред своите фенове. Така поколението на Платини, Жирес и Луис Фернандес взима своя голям трофей. 14 години по-късно тимът вече е на финал на световно първенство, а резултатът е известен – 3:0 над Бразилия в Париж.

Две години по-късно Франция нанася и една от най-болезнените загуби на Италия, като побеждава адзурите във финала на Евро 2000 след златен гол на Давид Трезеге с 2:1. Другите два трофея са в турнира за Купата на конфедерациите, когато през 2001 и 2003 година са победени с по 1:0 Япония и Камерун.

Италианците не могат да се похвалят с подобна статистика, тъй като те имат два загубени финала на световни първенства (1970, 1994), както и поражение на Еврофиналите през 2000 година, именно от Франция. Все пак италианците са играли доста повече финали, така че е нормално да имат и загубени.