За пореден път Дженаро Гатузо беше железният войник в отбора на Италия. Той получи контузия в края на продълженията, но стисна зъби и игра докрая, защото адзурите вече бяха направили своите смени. Халфът на Милан призна, че ще подари премията си от 250 000 евро на своите роднини.

"Обещал съм на 7-8 мои роднини, че ще им дам по 10 000 евро, ако станем шампиони. За щастие аз имам достатъчно пари и те не са толкова важни", каза Гатузо.

Според халфа причината за успеха на Италия е скандалът с уредените мачове, който върви в страната. Очаква се във вторник да бъдат оповестени наказанията на Ювентус, Милан, Фиорентина и Лацио.

"Ако не беше този скандал, нямаше да спечелим. Той ни мотивира отново да покажем, че можем да играем силен футбол. Дадохме повече от себе си заради този скандал. Показахме срещу Франция, че заслужаваме да сме на върха. Посвещавам победата на всички роднини и приятели, както и на феновете", заяви Гатузо.

Италия спечели последната си световна титла през 1982 г., само 2 години след като Милан и Лацио бяха изхвърлени от Серия А, заради уговорени мачове. Сега отново калчото е раздирано от подобен скандал и адзурите пак са световни шампиони.