Президентът на Франция Жак Ширак се срещна с националния отбор, който се завърна в родината след драматичната загуба след дузпи във финала на Световното първенство от Италия. Футболистите и треньорите бяха приети в Елисейския дворец на обяд, а в центъра на вниманието естествено бе посрамилият се Зинедин Зидан.

Държавният глава обаче отново се застъпи за 34-годишният футболист. "Скъпи Зинедин Зидан, това, което искам да ти кажа в може би най-трудния момент в кариерата ти е, че цялата нация те подкрепя и те уважава за това, което направи за нас. Ти си един футболен гений, а освен това притежаваш голямо сърце и точно затова Франция ти се възхищава и те обича", заяви Ширак, след като посрещна футболистите.

Зидан отговори с тъжна усмивка. Той все още не е разкрил каква е била причината да извърши грозната постъпка в 110-ата минута, удряйки с глава в гърдите Марко Матераци, което му донесе червен картон.

Спортният министър на страната Жан-Франсоа Ламур заяви, че след двубоя е разговарял със Зидан, който е бил опустошен заради това, че допуснал прекрасната му кариера да приключи по такъв начив. "Синият ангел се превърна в дявол", написа "Паризиен". Въпреки всичко обаче Зидан спечели Златната топка за най-добър футболист на Мондиала.