За втори път в кариерата си Алфио Базиле ще води националния отбор на Аржентина. Това стана ясно, след като клубът му Бока Хуниорс реши да го освободи, след продължителни преговори с президента на федерацията Хулио Грондона.

62-годишният Базиле ще наследи на поста напусналия Хосе Пекерман, който се оттегли след загубата с дузпи от Германия на 1/4финала на световното първенство.

“Разбира се, че съм много горд, че ще мога да водя отново националния отбор на Аржентина. Нямам търпение да започна работа, защото тимът разполага с невероятно талантливи играчи” заяви Базиле. Той ще остане начело на Бока до 15 септември, когато официално ще поеме “гаучосите”.

Бившият защитник вече бе начело на отбора в периода 1991-1994, като спечели на два пъти Копа Америка (1991, 1993). На Мондиал 1994 южноамериканците бяха считани за фаворити за трофея, но след като Диего Марадона бе уличен в употреба на допинг, отпаднаха на 1/8финалите от Румъния след загуба с 2:3.

Базиле пое Бока през миналата година и изведе тима до титлата и в двата шампионата на страната – “Апертура” и “Клаусура”. В кариерата си той винаги е проповядвал атакуващ футбол, но пък ще остане в историята като човека под чието ръководство Аржентина допусна най-тежката си домакинска загуба в световна квалификация – 0:5 от Колумбия.