Почти половината от головете на световното първенство са били вкарани случайно. Това стана ясно от проучване направено от университета в немския град Аугсбург. Изследването е ръководено от прочутия изследовател на спорта Мартин Ламес.

На първенството в Германия бяха вкарани 146 гола. Ламес анализирал всеки един от тях и стигнал до извода, че 61 попадения (41,8%) са реализирани случайно.

За оценка на головете ученият е изработил специална система за анализ на непланирани или неподдаващи се на планиране ситуации при отбелязване на гол. Анализът се прави на основата на няколко критерия. В тях влизат удар "на късмет" към вратата от далеч, топка, отскочила в мрежата след рикушет от защитник или вратар, и други.

Пример за случаен гол според Ламес е първото попадение на световното първенство на 9 юни, вкаран от немския защитник Филип Лам във вратата на Коста Рика. Тогава немецът заби кълбото в горния ляв ъгъл на вратата на Коста Рика с фалцов удар от границата на пеналта. След него са последвали още най-малко 60 случайни гола.

В базата данни на Мартин Ламес има "разработка" на 2306 гола, вкарани на различни първенства. От тях 44,4 процента са вкарани случайно.