Световната шампионка в бягането на 800 метра от Берлин 2009 Кастер Семеня ще съди за милиони Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) и Южноафриканската лекоатлетическа федерация (АСА).

Причината е, че двете институции са разбили живота на младата атлетка, вследствие от мегаскандала с нейния пол, който се развихри след техни грешки.

Първо от ИААФ поискаха да й бъде направен тест за определяне на пола, след като спечели златния медал, а се оказа, че тя вече е преминала такъв тест по желание на АСА. Южноафриканската централа обаче опита да скрие факта, неуспешно обаче и това доведе до уволняването на цялото ръководство.

Семеня планира да съди ИААФ за $ 120 милиона и АСК за $ 18 милиона. Тийнейджърката е разгневена на Световната централа, тъй като съмненията за пола й станаха публично достояние по време на Световното първенство в Берлин, а по-късно се появи и информация, че резултатите от изследванията са доказали, че Семеня е хермафродит.

Както е известно, от ИААФ така и не обявиха официалните резултати от изследванията, но предложиха на атлетката да поемат всички разноски, ако тя реши да се оперира и да премахне вътрешните си тестиси, за да може да се състезава при жените.