Нийл Робъртсън стана първият австралиец, който успя да спечели световната титла по снукър. Това стана, след като той успя да победи на финала на Световния шампионат в Крусибъл квалификанта Греъм Дот с 18:13 фрейма.

В последната сесия, 28-годишният Робъртсън буквално смачка своя опонент, след като в първите три сесии двамата бяха като цяло равностойни и разликата в предимството на австралиеца не бе толкова голяма.

В решителната четвърта сесия впечатление направи, че и двамата, както и в останалите три сесии, направиха доста грешки, а също така наблегнаха и на сейфти ударите.

Третата сесия бе спечелена от Робъртсън с 12:10, във втората, той излъга ветерана Дот с 9:7, а първата загуби с 3:5.

Още в началото на вечерната четвърта сесия, Дот успя да намали разликата в точките на 11:12, но като цяло си пролича, че Робъртсън се намира в по-добра форма и австралиецът напълно заслужено триумфира.

Мачът ще се запомни също и с 50-минутната партия, която е и най-дълга в този двубой. Тя стана факт след 28-ия фрейм в 4-ата сесия, който бе спечелен от Греъм Дот. Това бе и последният фрейм, който британецът успя да вземе в този мач.

Благодарение на успеха си, новият световен шампион Нийл Робъртсън спечели 250 хиляди паунда. Той също така ще измести легендата на снукъра Рони О'Съливън от второто място в световната ранглистата за новия сезон.

Това е първата световна титла за австралиеца, който е и първият снукърист извън пределите на Великобритания, който печели турнира от 30 години насам.

За последно това направи канадецът Клиф Торбърн, който преди 30 години сломи съпротивата на Алекс Хигинс с 18:16 фрейма.

Новият световен шампион Нийл пък вече увеличи титлите си на пет.

"Това е абсолютно невероятно! Аз не мога да повярвам. Семейството ми бе тук, не мислех, че ще дойдат. Майка ми обаче веднага хукна от Австралия, за да дойде да ме гледа. Дойдох тук само с 500 паунда в джоба си, а сега спечелих титла и толкова много пари", заяви развълнуваният Робъртсън след най-великия си успех в кариерата.

Ето и някои от по-интересните факти от живота на новия световен шампион по снукър:
1982 - Роден е на 11-и февруари в Мелбърн, Австралия
1996: Започва да играе по снукър турнири още от 14-годишна възраст. Печели и първата си титла в Австралия - за млади играчи под 18 години.
1998: Напуска училище на 15, за да се концентрира изцяло върху снукъра
2004: Печели квалификациите на Мастърса, но губи от Джими Уайт в първия кръг
2005: Играе на Световното първенство, но губи от Стивън Хендри в първия кръг
2006: Достига 1/4 финалите на Световното първенство, но губи от Греъм Дот с 13:12
2007: Печели "Уелс Оупън"
2009: Достига 1/2 финалите на Световното първенство
2010: Печели Световното първенство след победа над Греъм Дот