Само няколко часа ни делят от началото на третия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Великобритания по тенис, което ще се проведе на кортовете на легендарния “Ол Инглънд Клъб” в Лондон.

"Уимбълдън" – най-старият тенис турнир в света, е проведен за пръв път през далечната 1877 година и оттогава досега е приковавал вниманието на милиони приятели на аристократичната игра, които остават подвластни на обаянието на невероятната атмосфера в Меката на този спорт.

През последните 35 години откритият шампионат на Кралството винаги е ставал арена на титанични сблъсъци, които оставят траен отпечатък в историята на тази прекрасна игра, а главни действащи лица са били спортни икони от ранга на Бьорн Борг, Джон Макенроу, Джими Конърс, Щефан Едберг, Борис Бекер, Пийт Сампрас и, разбира се, шесткратният носител на трофея и настоящ шампион – Роджър Федерер.

Мнозина специалисти и дори част от организаторите обаче изразиха опасенията си, че тази година турнирът ще остане в сянката на световното първенство по футбол, като битките на тенис-гладиаторите няма да попаднат в полезрението на спортната общественост.

Имайки предвид моментното състояние на някои от топ тенисистите, които през последните години по дефолт са поставяни винаги сред основните претенденти за трофея, скептитичните прогнози добиват все по-реални очертания, но нека не забравяме и факта, че “Уимбълдън" е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Въпреки трагичната форма на местния любимец Анди Мъри едва ли искрицата надежда у гордите британци е угаснала, че техен представител отново ще успее да вдигне ценния трофей след като за последен път това стори Фред Пери през ...1936г и едва ли всички смятат, че младият шотландец ще изиграе поредната си главна роля в “Mission: Impossible”.

Въпреки неубедителните си изяви на Куинс, едва ли Анди Родик е преглътнал лесно злополучно загубения финал миналата година и е свил знамената, прикривайки се зад полите на знойната си съпруга, която определено може да го бие по популярност имайки предвид запомнящите й изяви по кориците на модните списания.

Въпреки че отстъпи първото си място в световната ранглиста и загуби изненадващо заключителния двубой в Хале, едва ли феноменалният Роджър Федерер ще се задоволи с нещо по-малко от ... седма титла.

Въпреки че пропусна миналогодишния сезон на трева, едва ли Рафа Надал е забравил какво е усещането да триумфираш на свещената трева и имайки предвид нестихващото му желание за победи ще реши да преклони глава, пред друг освен...  пред Принца и Принцесата на Уелс.
Интригата е налице! Заровете са хвърлени! За широката спортна общественост остава дилемата дали да обърне поглед към Лондон или да съсредоточи цялото си внимание по терените на Йоханесбург, Дърбан, Кейп Таун или Рустенбург.

За съжаление на приятелите на “Цар Футбол” продукцията, която ни предоставиха 32-та най-силни отбора на планетата през първата седмица от надпреварата бе далеч от очакванията, така че ще е напълно разбираемо, ако мнозина предпочетат тишината и аристократизма на “Ол Инглънд клъб” пред до болка (в буквалния смисъл) познатия шум от вувузелите в Южна Африка.

Все пак, както казват руснаците “На вкус и цвет товарищей нет” - някои си харесват футбола, независимо от качеството му,  други предпочитат тениса независимо от изпълнителите и може би заради това организаторите на Мондиала предвидливо са оставили следващата неделя свободна, за да може всички с удоволствие да се насладят на финалната битка за  трофея в Лондон, а след това да вперят поглед към “Нелсън Мандела” в Порт Елизабет, където пък ще се реши кой ще е 19-ят световен шампион по футбол.

Победителите на Уимбълдън през последните 10 години:

год. мъже жени
2000 Пийт Сампрас Винъс Уилямс
2001 Горан Иванишевич Винъс Уилямс
2002 Лейтън Хюит Серена Уилямс
2003 Роджър Федерер Серена Уилямс
2004 Роджър Федерер Мария Шарапова
2005 Роджър Федерер Винъс Уилямс
2006 Роджър Федерер Амели Моресмо
2007 Роджър Федерер Винъс Уилямс
2008 Рафаел Надал Винъс Уилямс
2009 Роджър Федерер Серена Уилямс

Николай Недялков, Gol.bg