След първите мачове в групите нито един играч не бе вкарвал 2 гола. После Диего Форлан от Уругвай го направи срещу ЮАР и излезе начело при реализаторите. Преди обаче да се развихри Гонсало Игуаин. Нападателят на Аржентина направи хеттрик при победата с 4:1 над Южна Корея.

Звездата на Реал Мадрид стана третият аржентинец в историята направил хеттрик на световно. Габриел Батистута го е правил два пъти (1994 и 1998), а Гийермо Стабиле през 1930. Никой не беше вкарал три гола в един мач на Мондиал от 2002 г., когато Педро Паулета заби хеттрик срещу Полша.

Преди Игуаин никой играч на Реал Мадрид не беше вкарвал гол на Мондиал 2010. Сега Кралския клуб е с най-много голове. Три има и Ливърпул, ако броим автогола на Даниел Агер за Дания.

"Честно казано не си спомням последния път, в който съм вкарал три гола. И не ми се струва важно точно това. Важното е, че направих силен мач. Така беше и срещу Нигерия, но за да вкараш голове е нужно търпение. Важното е да играеш силно, да създаваш положения. Точно това направихме в тези два мача", заяви Игуаин.

"Изиграхме страхотен мач, но трябва да останем концентрирани. Всички нападатели мечтаят да станат голмайстор на световното първенство. Но за мен по-важно е да стана световен шампиони. Броят на головете е само една радост повече".

"Резултатът на Испания - Швейцария показва, че всички отбори са важни. Това е Мондиал, не майтап", завърши  Игуаин.