Още на осминафиналите на Мондиал 2010 ще гледаме истинска класика. Англия завърши на второ място в група "С" и ще играе срещу Германия, която по традиция финишира първа в своята група. Двете европейски сили ще премерят сили за 28-и път. Мачът е на 27 юни от 17,00 ч. в Блумфонтейн.

Последният сблъсък между Англия и Германия на световно първенство беше преди 20 години. Двете сили се срещнаха на полуфинал на Мондиал 90 в Италия. Срещата приключи при резултат 1:1. Андреас Бреме откри в 60-ата минута, а Гари Линекер изравни 10 преди края.

В продълженията не бе отбелязан гол и се наложи да се изпълняват дузпи. Първи стреляха англичаните. Гари Линекер, Питър Биърдсли и Дейвид Плат бяха точни от първите три удара. След това обаче вратарят Илгнер спаси удара на Стюърт Пиърс, а Крис Уодъл не уцели вратата. За Германия (тогава ФРГ) никой не пропусна. Точни бяха Андреас Бреме, Лотар Матеус, Карлхайнц Ридле и Олаф Тон, за да пратят Бундестима на финала срещу Аржентина, в последствие спечелен с 1:0.

Англия и Германия обаче имат и още по-велик сблъсък на световно първенство. Тези два отбора играят на финала през 1966 г. Тогава отново има продължения. Хелмут Халер извежда немците напред, но с голове на Джеф Хърст и Мартин Петерс англичаните обръщат. В 89-ата минута Волфганг Вебер изравнява и праща сблъсъка в продължения.

Там следват нови два гола на Джеф Хърст, който и до ден днешен си остава единственият отбелязал хеттрик на финал на световно. Първият от тези два гола в продължението поражда спорове и до днес дали топката е преминала голлинията, след като среща гредата.

През 1970 г. Англия и Германия се срещат на четвъртфинал на световното. Бундестимът печели 3:2 след продължения. Островитяните повеждат 2:0, но с голове на Бекенбауер и Зеелер се стига до продължения. Гол на Герд Мюлер праща Германия напред.

През 1982 г. Англия и Германия се срещат във втората групова фаза. Срещата приключва 0:0. Англичаните правят същото равенство и с Испания и Германия отива на полуфинал, след победа 2:1 над испанците.

Последните два мача между тези суперсили на големи първенства са на еврофинали. През 1996 г. Англия е домакин, но на полуфинала отстъпва с дузпи на Германия. Редовното време завършва 1:1 с голове на Алън Шиърър и Щефан Кунц. При дузпите и двата отбора отбелязват по пет. След това Гарет Саутгейт пропуска, а Анди Мьолер праща Маншафта на финал, който след това печели със златен гол на Оливер Бирхоф.

През 2000 г. двата отбора са в една група на Евро 2000. Англия печели мача с 1:0 с гол на Шиърър, но и двата тима отпадат още в групата.

Последният сблъсък между двата тима, който не бе контрола, е на 1 септември 2001 г. в световна квалификация в Мюнхен. Англия печели с 5:1, като хеттрик забива Майкъл Оуен. След онзи мач двата тима се срещнаха 2 пъти в контроли. През 2007 Германия победи 2:1 в Лондон, а през 2008 Англия надви със същия резултат в Берлин.

Общият баланс между двата големи съперника е 27 срещи, от които Англия има 12 победи, Германия - 10, а 5 сблъсъка са завършили наравно. Головата разлика е 47:34 за островитяните. "Трите лъва" имат и 4 мача с ГДР. В тях са записали 3 победи и 1 равенство.