Швейцария се издъни срещу Хондурас - 0:0 и "кръстоносците" са аут от първенството в ЮАР. Латиносите също ще си стегнат багажа, след като спечелиха едва една точка в група "Н", където за осминафиналите се класират отборите на Испания и Чили.

Швейцарците се нуждаеха от задължителна победа, която щеше да им осигури продължаване в надпреварата, но футболистите на Хицфелд направиха безумно слаб мач и с нищо не подсказаха, че имат място сред осминафиналистите.

Като цяло Хондурас изигра тактически правилно срещата и в крайна сметка се добра до престижно и заслужено равенството, което се оказа фатално за "кръстоносците".

Швейцария остана с четири точки в групата, но те се оказаха недостатъчни за продължаване в следващата фаза.

Хондурас започна по-нахъсано мача и за всеобщо учудване латиносите не изпаднаха в глуха защита, а смело пресираха швейцарците в средата на терена. От своя страна футболистите на Хицфелд бяха твърде анемични и плахи в началото на срещата.

Общо взето в първите минути на мача двата отбора така и не стигнаха до опасна близост пред противниковата врата. В 15-ата мин. Хондурас бе близо до гола. Хулио Леон пусна страхотен пас към Давид Суасо, но вратарят на Швейцария Диего Беналио предвидливо излезе и улови топката.

Отговорът на кръстоносците не закъсня. Три минути по-късно Транкуило Барнета се пусна по дясното крило, залъга двама хондурасци и центрира остро в наказателното поле, но там нямаше кой да засече топката в мрежата на латиносите.

В 20-ата мин. Барнета даде страхотен пас на Ерен Дердьок, който от пет метра вместо да вкара, прати топката в аут. Това бяха силните минути на швейцарците, те владееха инициативата, но така и не успяваха да вкарат.

В 23-ата мин. най-добрият на терена Барнета стреля мощно от около 30 метра, но Ноел Ваядарес се намеси и спаси Хондурас. Постепенно темпото на игра тотално спадна и на стадион "Фрий Стейт" в Бломфонтейн се настани уникална скука.

Две минути преди края на полувремето Швейцария изпусна да открие. Ерен Дердьок пусна страхотен пас към Блейз Нкуфу, който вместо да вкара, се заплете с топката и смехотворно изпусна да опъне мрежата на Хондурас.

Второто полувреме започна с уникално положение за Хондурас. Алварес проби отдясно и центрира остро в наказателното поле на Швейцария, където Суасо от пет метра с глава прати топката до гредата на кръстоносците.

Постепенно европейците живнаха, изнесоха играта в по-предни позиции и пропуснаха да вкарат в 58-ата мин., когато Нкуфо бе изведен на чиста позиция, но се засуети и пропусна да отбележи.

Две минути по-късно Швейцария изпусна уникално положение. Барнета получи топката на границата на наказателното поле на Хондурас, навлезе в пеналта, но шутира анемично и не затрудни вратаря на латиносите.

Хондурас бе близо до гола в 72-ата мин. Тогава Алварес бе изведен сам срещу Беналио, който обаче демонстрира световна класа и отрази удара му. Отговорът на Швейцария бе мигновен.

Три минути по-късно Якин центрира в наказателното поле на Хондурас, където Фрай не успя да засече топката в мрежата. Нападателят направи нов пропуск и в 87-ата мин. Тогава Фрей се замота и не успя да нанесе сериозен удар.

В края на мача Хондурас дори можеше да стигне до победата. Чавес можеше да донесе трите точки на латиносите, но отблизо не успя да опъне мрежата на кръстоносците. Така Швейцария и Хондурас си извъртяха скучно 0:0, което изхвърли и двата отбора от осминафиналите.