Тази вечер Бразилия и Чили излизат един срещу друг на осминафинал на Мондиал 2010. Досега няма друг сблъсък на световното, в който двата отбора да се познават толкова добре. 65 пъти Бразилия и Чили са се срещали на футболния терен. Всичко започва с равенство 1:1 през 1916 г., за да премине през 7:0 за "Селесао" през 1956 г., което си остава най-голямата загуба в историята на Чили.

Балансът е 46 победи за Бразилия, 12 равенства и 7 победи за "Ла Роха". Забележително е, че двата пъти, когато "Селесао" срещне съседите от Южна Америка на Мондиал, после стига до финала. През 1962-ра г. сблъсъкът е на полуфинала на турнира, организиран от Чили. Бразилия печели с 4:2, а после печели и финала. През 1998-а г. Роналдо се развихря и Бразилия печели с 4:1 срещу Чили, за да загуби после финала от Франция.

Бразилия - Чили не е просто дерби. Това е истинска война. Винаги тези сблъсъци са носили огромно напрежение. Като на 3 септември 1989-а година. Мачът е на "Маракана". Вратарят на Чили Роберто Рохас пада на земята, ударен от бенгалски огън. После се изправя на крака и цялото му лице е в кръв. Целият отбор се прибира в съблекалнята и иска служебна победа.

На другия ден обаче излизат кадри как бенгалският огън въобще не удря Рохас, а вратарят изважда от ръкавиците си малко острие и сам наранява лицето си. Чили е наказан за дълго време.

Експлозивен е и полуфиналът на Мондиал 62. Домакините ритат безспир именитите си съперници. При поредната груба секира Гаринча не издържа и отвръща, за което получава червен картон. Докато напуска терена, той е ударен с предмет по главата. Налага се да му направят 3 шева.

През 1998-а г. Бразилия гази с 4:1 на осминафинала във Франция, но отново чилийците действат грубо. Днес "Ла Роха" ще опита да избегне "правилото на четворката". Често бразилците вкарват минимум 4 гола на Чили. Общо 12 пъти "Селесао" е правил каре срещу този съперник.