Ако безкрайното съперничество може да бъде оприличено по някакъв начин, то най-добрият е да се използва Испания и Португалия. Тази вечер двете държави се изправят една срещу друга в осминафинал на Мондиал 2010. За първи път съседите на Иберийския полуостров ще се срещнат на световни финали.

Съперничеството между Испания и Португалия е във всичко и от много отдавна. Сблъсъкът е в Кейп Таун. В центъра на града има статуя на Бартоломеу Диас, човекът който първи е обиколил Африка, за да стигне до Индия. Португалия се чувства у дома си тук. На носа, кръстен от Диас "Носа на бурите", а после преименуван на "Добра надежда". Тук португалците печелят първото съперничество с Испания.

Испания веднага отвръща на удара, като изважда на сцената невероятен играч - Христофор Колумб. И то човек, който се е обърнал към португалския крал, за да организира търсенето на новия път към Индия. Португалците обаче отказват и Колумб се обръща към испанската кралица Изабела Първа.

Оттогава изминаха почти 6 века. Покорени бяха много земи, трофеи, злато и титли. В някои случаи дори комшиите са били съюзници. Като във войната за независимост срещу Наполеон. Днес двете страни са малко или много приятели. Дори искаха да организират заедно Мондиал 2018.

Но колкото и приятели, двата народа си остават различни. Особено в изкуството. Едните – влюбени в коридата, а другите във фадото. Едните се хвалят с Алмодовар, а другите – с Де Оливейра. Испанците се смятат за по-добри и силни, защото Испания е 5 пъти по-голяма от Португалия. Испанците не учат португалски никога, не ходят на почивка при съседите, защото смятат своята родина за по-добра.

Ако искаме да се посмеем, трябва да знаем, че всички испанци твърдят, че португалките имат мустаци. За сметка на това испанките въздишат по португалските футболни сексимволи. От Кристияно Роналдо до Жозе Моуриньо. От Нуньо Гомеш до Витор Баия.

На кого ще донесе надежда нос Добра надежда днес, ще разберем довечера. Но съперничеството между Испания и Португалия няма да спре дотук. Не само на футболния терен.