Диего Форлан бе в основата на успеха на Уругвай над Гана на четвъртфинал на Мондиал 2010. Нападателят вкара изравнителния гол за 1:1, а после се разписа от бялата точка при лотарията на дузпите.

Форлан вече има 3 гола на световното в ЮАР. И общо 4 в кариерата си на световни финали. Куриозното е, че всичките ги е отбелязал срещу африкански отбори - срещу Сенегал (2002), ЮАР (2) и Гана.

Нападателят на Атлетико Мадрид обаче призна, че е бил пред състояние на инфаркт, когато Себастиян Абреу изпълни решителната пета дузпа. Абреу вкара в стил "Паненка" и прати "урусите" на полуфинал за пети път в историята.

"Сърцето ми щеше да спре да бие при дузпата на Абреу. А той я изпълни по изключителен начин. Само един изключително самоуверен и хладнокръвен човек може да бие така", заяви Форлан.

"Много съм щастлив от успеха и класирането на полуфинал. Радвам се, че донесохме толкова щастие на хората у дома в Уругвай. Сега всички трябва да празнуваме. Защото има какво да се празнува. А после ще опитаме да се възстановим възможно най-добре за мача с Холандия в сряда", завърши Форлан.