Когато дойде мач между Аржентина и Германия и той е на четвъртфинал на световно първенство, няма как човек да не се сети за Йенс Леман. Бившият вратар на Бундестима спаси 2 дузпи при победата над "гаучосите" преди 4 години. Успех, който прати Германия на полуфинал.

Мачът ще се запомни не толкова заради отразяването на ударите на Роберто Аяла и Естебан Камбиасо. Ще се помни, защото Йенс Леман получи специално листче от треньора на вратарите Анди Кьопке и преди всяка дузпа го вадеше от чорапа си, за да го погледне. Оказа се, че на листчето е написано, кой от аржентинците къде ще бие. Леман спаси 2 удара и донесе победата на Германия с 4:2 при дузпите.

Леман вече се оттегли от футбола, но посъветва своя наследник Мануел Нойер да използва подобен списък, ако се стигне отново до дузпи. Защото, ако не друго, после може да стане милионер. Листчето, с бланка на хотела, където Германия беше отседнала преди 4 години, беше продадено за 1 млн. евро на благотворителен аукцион, а сега стои гордо в историческия музей в Бон.

Леман признава днес, че не всички данни в списъка му са били точни. "Защото някои от играчите вече бяха сменени. Но Аяла стреля точно там, където беше написано. И аз спасих. Камбиасо пък не беше в списъка. Гледах го дълго, за да го изнервя. И после успях да парирам удара му", спомня си Леман.

"Ако и сега се стигне до дузпи, съветвам Нойер да си вземе такъв списък. Аржентинците са страшно суеверни и това ще ги разколебае много. Ще изгубят концентрация и това ще помогне на Нойер", допълни Леман.

Треньорът Льов вече е помислил за това. Но обърна всичко на майтап. "Изследвахме аржентинските футболисти. Но вариантите за дузпите са толкова много, че ще ни трябва цял каталог, а не едно листче", заяви Льов.