Франция хвърли бомбата в първия ден на световното първенство по баскетбол, след като срази със 72:66 шампиона отпреди 4 години Испания. Иберийците и сега са считани за един от фаворитите, но регистрираха поражение още на старта.

Испанците започнаха силно и поведоха с 5:0, а в края на периода след тройка на Хорхе Гарбахоса и с 15:5. В крайна сметка първата част завърши с преднина за иберийците от 18:9.

Петлите обаче се разиграха във втората четвърт. Те затегнаха защитата си, вкараха няколко важни точки и се приближиха до 23:25 минути преди почивката. На полувремето испанците все още имаха крехка преднина - 28:27.

В третата част световните шампиони започнаха отново добре, като вкараха първите 7 точки за периода и дръпнаха с 35:27. Французите обаче отново се върнаха в двубоя и след тройка на Никола Батум със сирената губеха само с 43:44 преди последната четвърт.

В нея те успяха да поведат няколко минути преди края, да покажат по-здрави нерви и да дръпнат с 60:54 малко повече от 2 минути преди сирената. Испанците съвсем се схванаха и Фелипе Рейес пропусна 2 важни фаула.

Последва скандал на игрището, при който испанците получиха техническо нарушение и преднината нарасно до 63:54. Последваха 2 точки на Рики Рубио и тройка на Хуан Карлос Наваро, с което шампионите се приближиха до 59:65.

До края обаче французите запазиха хладнокръвие от наказателната линия и постигнаха страхотна победа на старта, докато испанските баскетболисти определено ще има върху какво да помислят.

Микаел Желабал се включи отлично от пейката и наниза 16 точки за Франция, а играчът на Портланд от НБА Никола Батум добави 14. За Испания Хуан Карлос Наваро вкаар 17, а Руди Фернандес 13.

Други резултати: Германия - Аржентина 74:78, Турция - Кот Д'Ивоар 86:47, Бразилия - Иран 81:65.