Бившият национален селекционер на Италия Енцо Беардзот, който бе начело на "Скуадра Адзура" по време на Мондиала през 1982 година, почина на 83-годишна възраст, гръмнаха медиите на Апенините.

Роденият в Айело дел Фриули специалист бе една от големите легенди на футбола в Италия и успя да изведе родината си до световната титла на Мондиал 1982, като по този начин името му ще остане завинаги в аналите на най-великата игра.

Беардзот е издъхнал в ранните часове на сутринта, а името му ще бъде винаги помнено, най-вече заради страхотния отбор, който бе изградил преди 28 години, когато "Скуадра Адзура" прегази Аржентина, Бразилия и Западна Германия, за да завоюва златото на световните финали.

Енцо е роден на 27-и септември 1927 година в Айело дел Фриули. Той е играл като футболист в отборите на Про Гориция, Катания, Торино и Интер.

Беардзот е играл за родината си Италия само веднъж - през 1955 година, а няколко години след дебюта си получава възможността да води страната.

Той е бил селекционер на "Скуадра Адзура" в периода 1975-1986 година, а най-голямото му постижение начело на страната определено е спечелената световна титла през 1982 година, когато в тогавашния състав на италианците играха талантливи футболисти като Паоло Роси и Антонио Кабрини.