Антон Хисен, син на бившия защитник на Ливърпул Глен Хисен, призна че е гей.

Антон се счита за първият футболист в Швеция, а и в Европа, който открито признава своите хомосексуални наклонности.

20-годишният футболист защитава цветовете на втородивизионния шведски Ютсиктенс, чийто треньор е игралият три години в Ливърпул Глен Хисен, който има 4 гола в 82 мача за "червените" в периода 1989-1992 година.

Глен Хисен има още двама сина - професионалните футболисти Тобиас и Александър.

Антон Хисен излезе пред медиите и заяви, че признаването на сексуалната ориентация не е проблем.

"Може и да не играя в голямо първенство, но искам да докажа, че няма нищо страшно в това един футболист да бъде гей", казва играчът пред шведските медии, цитиран от Евроспорт.

"Ако се представям силно на терена, тогава няма значение дали харесвам мъже или жени. Някои хора може да изпитват трудности в признаването на ориентацията си, но това е техен проблем, не мой", добавя Антон Хисен.

"Винаги е имало хора, които не могат да толерират гейовете, също както има такива, които не понасят имигрантите."

"Един отбор може да се интересува от мен и след време треньорът може да промени мнението си, само защото е разбрал, че съм гей. Тогава това си остава негов проблем, не мой."

Все още не е ясна позицията на бащата Глен Хисен по случая, но Тобиас Хисен, който е по-голям брат на Антон, вече го подкрепи публично.

"Надявам се, че сега повече хора ще имат куража да излязат пред всички и да признаят ориентацията си, след смелото действие на брат ми", каза Тобиас Хисен, който има 15 мача за националния отбор на Швеция и 2 гола за родината си.

Преди време той беше играч на Съндърланд, а от почти 4 години се състезава за Гьотеборг, вкарвайки 53 гола в 139 мача.