Цели 15 от общо 20 клуба в италианския футболен елит нямат представа как ще изплатят заплатите на своите футболисти за септември.

Това обяви президентът на Серия А Паоло Дал Пино във връзка с кризата покрай пандемията от коронавирус, заради която стадионите бяха затворени за привърженици и това веднага пак “удари” по и без това разклатеното финансово състояние на тимовете, съобщава "Монитор".

16 ноември е крайният срок за изплащане на споменатите възнаграждения за септември. Малко преди това от Италианската футболна федерация помолиха правителството или да освободи клубовете от задължението да плащат данъци, или директно да ги подпомогне със средства.

Изданието "Calciomercato" твърди, че министърът на икономиката Роберто Гуалтиери веднага е говорил с президента на федерацията Габриеле Гравина, като го е уверил, че този въпрос ще бъде разискван на следващото събиране на правителството.

От федерацията припомнят на правителството, че за 2018-а година футболните клубове от първите три дивизии са внесли данъци в размер общо на 710,7 млн. евро, от които 623,1 млн. са дошли от тимовете от Серия А.

Засега няма индикации, че шампионатът ще бъде спрян. Отборите от елита следват протокол, според който всеки отбор е длъжен да излезе за мач при наличието на поне 13 здрави футболисти, от които поне един да е вратар.