Българският национал Андрей Гълъбинов блесна с гол и асистенция за драматичния успех на Специя над Рома с 4:2 след продължения, който осигури на отбора му участие в четвъртфиналите на турнира за Купата на Италия.

Нашият нападател се завърна сред титулярите за първи път от октомври месец насам, когато получи тежка травма в мача с Милан, като остана на терена на „Олимпико“ до 68-ата минута и бе в основата на успеха за своите.

Те се наложиха след 2:2 в редовното време и попадение във всяко от продълженията, след като още в началото на първото „вълците“ получиха за секунди два червени картона.

Иначе срещата започна активно за домакините, заложили на голяма част от резервите си, но още преди да измине и минута успяха да отправят опасен изстрел чрез Майорал. Топката обаче прелетя над целта.

В 5-ата минута Специя стигна до дузпа. Кристанте фаулира противников играч в наказателното поле и Давиде Джерсини посочи бялата точка.

Зад нея застана Андрей Гълъбинов, който стреля ниско в десния ъгъл и макар Пау Лопес да усети посоката на топката, нямаше как да я спре - 0:1!

Десет минути по-късно гостите удвоиха аванса си. Отново Гълъбинов беше в основата на гола, след като нападателят намери с пас Сапонара, а той отправи перфектен изстрел от въздуха за 0:2.

Малко след 30-ата минута Рома на два пъти беше близо до попадението, но Пелегрини и Бруно Перес изпуснаха отлични възможности.

Точно преди почивката Рома също получи дузпа. Исмайли наруши правилата в наказателното поле на Специя и съдията отсъди наказателен удар, от който Пелегрини беше безпогрешен.

След полувремето "вълците" очаквано играха по-активно, търсейки равенството, като в 67-та Майорал беше близко, но отново малко над напречната греда.

В 73-ата минута обаче защитата на Специя не издържа. Майорал изведе перфектно Хенрик Мхитарян и арменецът преодоля стража на гостите за 2:2.

При този резултат завърши редовното време, а продълженията започнаха по най-лошия възможен начин за домакините – два червени картона за 2 минути.

Още в началото на първите добавени 15 защитникът Джанлука Мансини остави Рома с човек по-малко заради втори жълт картон, а директен червен секунди по-късно получи и вратарят на „вълците“ Пау Лопес, който напусна наказателното си поле и фаулира съперник. 

Така домакините останаха с деветима на терена, а гостите се настаниха трайно в половината им и само отличните изяви на резервния страж Даниел Фусато лишиха Специя от гол през първото продължение.

В началото на второто обаче численото предимство на гостите си каза думата и те реализираха попадение в 107-ата минута. По ирония на съдбата то бе дело на резервата Даниеле Верде, който играе в Специя под наем от АЕК Атина и е юноша именно на Рома.

В самия край на второто продължение пък Рикардо Сапонара сложи точка на спора с красив гол за крайното 4:2. Благодарение на него гостите продължиха напред за Купата на Италия и след седмица ще гостуват на Наполи, съобщава БНР.