Президентът на Лацио Клаудио Лотито беше наказан да не се занимава с футбол в продължение на седем месеца. 

Причината за санкцията е, че босът на "Орлите" пренебрегване мерките за коронавирус в последната година. Лацио трябва да плати 150 000 евро глоба, а двама от докторите в клуба са със спрени права за 12 месеца.

Италианската федерация прати клуба на федералния съд. Лацио обяви, че ще обжалва наказанията.

Обвиненията към римляните са, че са позволили на футболисти под карантина да тренират. Има обвинение, че болен от коронавирус дори е пуснат да играе в мач. 

Лацио е хванат, че преди двубой от Шампионската лига няколко футболисти са дали положителни тестове, а след това са били в групата за среща от Серия "А".

Съществуваше възможност Ювентус и Торино да получат служебни победи заради нарушението на столичани, но до това наказание няма да се стигне.

Това не е първи прецедент в Серия "А" относно здравния протокол за коронавирус. В началото на сезона Наполи не успя да пътува за гостуване на Юве и получи служебна загуба, а от актива на отбора беше отнета една точка.

След обжалване беше решено, че все пак дерби ще има, а точката на Наполи беше възстановена. Последната насрочена дата за сблъсъка е 7 април.