Италия и Швейцария завършиха 1:1 в голямото дерби от група "С" на световните квалификации, играно на стадион "Олимпико" в Рим.

Двата отбора направиха зрелищно първо полувреме, през което паднаха головете, имаше още куп интересни моменти. "Часовниците" поведоха в 11-ата минута чрез Силван Видмер, а "адзурите" изравниха в 36-ата с попадение на Джовани Ди Лоренцо.

След почивката интересните положения буквално липсваха, в самия край Жоржиньо изпусна дузпа и срещата завърши без победител. Така всичко ще се реши в последния кръг на 15 ноември, когато Швейцария приема България, докато Италия има коварно гостуване на Северна Ирландия.

В момента и двата отбора са с по 15 точки, но европейският шампион е лидер с по-добра голова разлика – 13:2 срещу 11:2. Победителят в групата се класира директно за Мондиал 2022, докато подгласникът ще играе бараж. 

Италия пропусна последното световно първенство точно след бараж, където Швеция се оказа непреодолимо препятствие. И сега хората на Роберто Манчини ще трябва да търсят изразителен успех насред Белфаст и в същото време да се надяват България да не отнесе нов здрав бой от "часовниците".


Първото полувреме във Вечния град предложи изключителен футбол с много положения и пред двете врати. В началото Италия наложи натиск, но след единадесет минути игра Швейцария поведе след контра като по учебник. Ноа Окафор намери Силван Видмер, който без да се двоуми засече от движение.

Начинът, по който намери топката, беше чудесен и тя влетя право в горния ъгъл на Джанлуиджи Донарума за 1:0! Европейският шампион изпадна в нокдаун и на два пъти се размина на косъм с още по-голямо влошаване на ситуацията.

След малко повече от четвърт час игра Окафор стреля от границата на наказателното поле, но ударът му премина на косъм от целта. После Джердан Шакири също показа неточен мерник, след което "адзурите" се отърсиха от шока и напечените моменти се пренесоха пред вратата на Ян Зомер.

В средата на полувремето опитният страж показа котешки рефлекс, след като изби шут на Николо Барела от вратарското поле. После Зомер отново беше на висота след хубаво изпълнение на Федерико Киеза, а в 32-ата минута Фабиан Шер засече с глава, но Донарума улови.

Така се стигна до 36-ата минута, когато Италия изравни. Лоренцо Инсиние центрира от фаул, Зомер увисна и Джовани Ди Лоренцо с глава прати топката под напречната греда за 1:1! Гостите имаха претенции, но съдията Антъни Тейлър призна гола след намесата на ВАР.

След почивката двата отбора внимаваха повече заради важността на мача и интересните положения буквално се изпариха. Чак в 68-ата минута Емерсон стреля по диагонала, но в аут. После Италия натискаше и малко по-късно Инсиние овладя подаване и шутира от границата на наказателното поле, но Зомер спаси.

По-късно изстрел на Доменико Берарди беше блокиран, а в 84-ата минута Федерико Киеза отправи истински снаряд, който профуча малко над напречния стълб.

Така се стигна до 88-ата минута, когато ВАР даде дузпа за Италия след фаул на Улисес Гарсия срещу Берарди. Зад топката застана Жоржиньо, който изпусна наказателен удар срещу Швейцария в предната световна квалификация помежду им, завършила 0:0. И този път халфът на Челси не вкара, след като прати топката в аут и срещата завърши без победител.

Италия – Щвейцария 1:1

Голмайстори: 0:1 Видмер (11), 1:1 Ди Лоренцо (36)