Северна Македония поднесе голямата сензация в плейофите за класиране на Световното първенство по футбол в Катар, след като победи с 1:0 като гост европейския шампион Италия. Така “Скуадра адзура” ще пропусне второ поредно Световно първенство, докато приказката за златното поколение на македонския футбол продължава.

Единствения гол реализира добре познатият в Италия нападател Александър Трайковски. Таранът на Ал Файха от Саудитска Арабия бе играч на Палермо в периода между 2016 и 2019 година. Именно Трайковски смълча трибуните на ст. “Ренцо Барбера” в Палермо с феноменален гол в 92-та минута на срещата.

Така Трайковски прати Северна Македония само на мач от класиране на Мондиала в Катар. Съперник на тима ще бъде Португалия, а мачът ще бъде в Порто на 29 март.

“Скуадра адзура” диктуваше играта и имаше сериозно превъзходство по отношение на владението на топката. Северномакедонците обаче се отбраняваха перфектно и опитваха с контраатаки да поднесат изненадата.

Емерсон пръв пробва късмета си от италианците с удар извън границата на наказателното поле в третата минута, но защитникът прати топката над вратата. Домакините трудно намираха пространства пред противниковата врата, а първото реално положение се откри пред Берарди след половин час. Вратарят на гостите Димитриевски сгреши при изнасянето на топката и Берарди опита да вкара в опразнената врата. Стражът на Северна Македония все пак успя да поправи грешката си и да спаси.

Малко след това Димитриевски спаси и опасен удар на капитана на италианците Чиро Имобиле. Нападателят на Лацио имаше още един шанс малко след това, но този път не отправи точен удар.

В края на първата част гостите дочакаха своя шанс, когато Барди изведе Трайковски на удобна позиция. Нападателят обаче не успя да преодолее Донарума.

Второто полувреме се игра предимно в половината на гостуващия отбор. Берарди бе много активен в началните минути, като с удари от далечно разстояние изправи косите на северномакедонците. В 58-та минута нападателят на Сасуоло бе още по-близо до гола, след като от границата на наказателното поле стреля с десния си крак, а топката мина на сантиметри от гредата.

В 63-та минута Барела намери с прекрасен пас Берарди в наказателното поле, нападателят си спря топката на гърди и опита да я насочи от въздуха във вратата. В последния момент обаче Алиоски постави тялото си на пътя на топката и блокира удара на италианеца. Малко след това Бастони засече с глава центриране от ъглов удар, но Димитриевски отново бе на точното място.

Вратарят на македонците направи още по-впечатляващо спасяване след шут на резервата Распадори. Добър шанс се откри и пред Лоренцо Пелегрини, който проби в наказателното поле и центрира остро успоредно на вратата, но нямаше негов съотборник, който да засече топката във вратата.

Така се стигна до 92-та минута, когато Северна Македония отбеляза. Александър Трайковски получи топката на около 25 метра от вратата, намери я прекрасно от воля и на насочи неспасяемо към далечния ъгъл - 1:0 за Северна Македония.

В петата минута на добавеното време италианците като по чудо не изравниха. Остро центриране на Флоренци бе отклонено от Распадори, но топката мина покрай гредата.

Италия - Северна Македония 0:1

0:1 Александър Трайковски 90+2'

Италия: Донарума, Флоренци, Манчини (89 - Киелини), Бастони, Емерсон, Жоржиньо, Верати, Барела (77 - Тонали), Берарди (89 - Жоао Педро), Инсинье (64 - Распадори), Имобиле (77 - Пелегрини)

Северна Македония: Димитриевски, Алиоски, Муслиу, Велковски (86 - Ристевски), С. Ристовски, Николов (58 - Спировски), Барди, Адеми (58 - Ашковски), Чурлинов, М. Ристовски (71 - Миовски), Трайковски