Отказът да се допуснат 2000 жени да присъстват на мач от квалификационната фаза за Световното първенство през 2022 г. може да струва на Иран изключване от турнира, пише "Труд".

Във вторник на стадион "Имам Реза" в свещения град Мешхад на 2000 жени не беше разрешен достъп, въпреки че са закупили билетите си за мача между Иран, който вече се класира за Световното първенство, и Ливан. Това решение може да има опасни последици за Иран, въпреки че възможността изглежда малка, отборът да бъде изключен от ФИФА от Световното първенство. 

Дотолкова, че вчера в мрежата започна да циркулира слух, според който ФИФА може да върне "адзурите", след като след загуба в Палермо срещу Северна Македония (0-1) загубиха шансове за класиране. 

Перспективата за изключване на Иран от Световното първенство обаче изглежда, че няма да се случи, въпреки факта, че през 2019 г. ФИФА наложи ултиматум на Техеран относно присъствието на женска публика на стадионите и предупреди, че Иран рискува да бъдат изключени от международни състезания затова.

Изображенията, публикувани в социалните мрежи на жени, напръскани с пиперлив спрей заради протеста срещу забраната за посещение на мача Иран-Ливан, предизвикаха вълна от критики в персийската държава. Иранското правителство и парламент обявиха две разследвания на събитията от вторник. Иранската футболна федерация „съжалява“ за случилото се, но казва в изявление, че билетите за жени не са пуснати в продажба, тъй като в последния момент е решено на стадиона да има публика и не е имало време да бъдат напечатени билети за жени.