Hовото датско футболно чудо Расмус Хьойлунд през това лято направи трансфер от австрийския Щурм (Грац) в италианския Аталанта, но вече доста по-сериозни акули на пазара оглеждат младока.

19-годишния централен нападател премина от австрийския клуб в Аталанта за 126 милиона датски крони или иначе казано 17 милиона евро. Сумата сама по себе си не шокира, но трябва да се има предвид, че през зимата Копенхаген го продаде за 2,5 милиона евро – безкрайно малка сума за потенциала, който има младия футболист.

Така само за шест месеца младежкият национал на Дания мина от Копенхаген през Австрия, за да се спре в Аталанта, където за три мача в Серия А вече успя да се разпише.

Висок 192 сантиметра, притежаващ доста добра скорост за ръста си, отлична техника и прецизен ляв крак, Хьойлунд вкара 9 гола в 18 мача в Австрия, за да бъде забелязан от скаутите на най-добрата италианска школа в последните пет години. А ФК Копенхаген получи сега повече пари от процента от следващ трансфер, отколкото от самата сделка със Щурм, пише БТА.

"Можеше да чакаме оферти от Англия, но преценихме, че е по-добре за момче като него да мине няколко етапа, за да се надгради. Австрия е прекрасна стъпка, тъй като е близо до Италия, Швейцария, сходна култура с Германия. Сега просто чакаме да видим къде ще бъде следващата му спирка и кога ще стигне там", коментира пред вестник "БТ" спортният директор на ФК Копенхаген Петер Кристиансен.

Хьойлунд се разписа в мача с Монца, спечелен от Аталанта с 2:0. И още в следващия двубой срещу Кремонезе скаутите на Челси, Манчестър Сити и на Ювентус седнаха да го гледат под лупа. А датският вундеркинд влезе в 56-ата минута на мястото на Луис Муриел и впечатли с изявите си. В Аталанта обаче са спокойни – договорът му е до 2027-а година и едва ли имат намерение да го продават бързо.