Италия прати Англия в по-долната дивизия на Лигата на Нациите, след като спечели с 1:0 двубоя между двата тима от трета група на Лига А. 

На „Джузепе Меаца“ в Милано не се получи особено добър двубой, но домакините бяха по-остри и можеха да спечелят и по-убедително. 

Така съставът на Роберто Манчини определено се превръща в „черна котка“ за съперника, който победи на финала на европейското първенство миналата година. 

Сега победата с 1:0 гарантира, че Англия остава на последно място преди последните мачове само с 2 точки и ще играе в Лига В, докато италианците имат 8 точки. 

Съставът на домакините бе доста експериментален със Скамака в центъра на атаката. За англичаните очаквано започна Хари Магуайър, като Гарет Саутгейт заложи на трима в отбрана с Букайо Сака като ляв уинг-бек. 

Първото полувреме бе крайно разочароващо, като най-интересната ситуация бе в 5-ата минута, когато Скамака надскочи Магуайър и стреля с глава, а топката се отби в напречната греда. 

Това бе нервно начало за гостите, които впоследствие се успокоиха и започнаха да изглеждат доста солидно, но без да бъдат креативни в нападение. Скамака стреля неточно малко по-късно, а Магуайър стреля слабо за гостите. 

Последваха минути, в които не се случваше нищо особено. Англичаните така и не стигаха до удар към вратата. Като цяло качеството липсваше и очаквано паузата дойде при 0:0. 

След почивката гостите опитаха да бъдат по-активни, но им липсваше острота и прецизност. Удар на Кейн бе отклонен в корнер, но и италианците се опитваха да бъдат опасни. При една ситуация Распадори стреля неточно от десетина метра, а и лайнсменът вдигна флага за засада. 

В 60-ата минута Белингам изведе Кейн отдясно и той подаде отлична топка пред вратата, но Ачерби отклони в корнер, след което Белингам падна след сблъсък с Барела, но ВАР не бе заинтересован. 

Мачът все пак се поотвори и изостри и в 68-ата минута домакините удариха. Джакомо Распадори бе изведен зад Уокър, който впоследствие възстанови позицията си, но остана твърде далеч от нападателя, който с отличен удар прати топката в далечния ъгъл – 1:0 за Италия. 

Саутгейт направи 2 смени и промени формацията на четирима в защита, но сякаш закъсня. Все пак в 77-ата минута Фодън направи двойно в средата на терена, след това Грийлиш намери Кейн, който стреля, но Донарума отби в краката му. Последва нов шут, но вратарят на Италия отново се намеси. 

Скуадрата действаше спокойно и в 85-ата минута всичко можеше да приключи, но удар на Димарко се отби от гредата. Малко след това последва неточен изстрел за домакините, които твърде леко стигаха до добри позиции. 

Хаотичните опити на англичаните пък не им донесоха нищо и логично отборът загуби този мач, като серията без победа достигна 5 срещи в групата и над 550 минути тимът няма гол от игра. Това със сигурност ще увеличи напрежението върху селекционера Гарет Саутгейт в навечерието на световното първенство, за което Трите лъва са сочени сред фаворити, но с тази игра не ги чака нищо добро. 

Италия – Англия    1:0

1:0    Распадори 68

Италия: Донарума, Толой, Бонучи, Ачерби, Ди Лоренцо, Барела, Жоржиньо, Кристанте (63 Ньонто), Димарко, Скамака (63 Побега), Распадори
Англия: Поуп, Уокър (71 Шоу), Дайър, Магуайър, Джеймс, Райс, Белингам, Сака (71 Грийлиш), Фодън, Кейн, Стърлинг