Бившият треньор на Лацио и Сампдория Свен Йоран Ериксон обяви официално решението си да се оттегли от футбола поради здравословни причини. Шведският треньор за първи път пристигна в Италия през 1984 г., прекарвайки три години в Рома. След това той прекара два сезона във Фиорентина, преди да замине за Бенфика, където остана три години.

Ериксон се завърна в Серия А през 1992 г., водейки Сампдория, и замина за Лацио през 1997 г., където изведе клуба до втората и последна титла на Италия за клуба.

В прессъобщение днес Ериксон обяви решението си да се оттегли от футбола. 75-годишният футболист работи като спортен директор на третото ниво Карлщад Футбол в родната си Швеция.

„Взех решение. Поради здравословни причини се налага поне за момента да огранича обществените си задължения. Правя някои последващи тестове. Ще се съсредоточа върху здравето си, семейството си и Карлстад, но с ограничени задължения. Благодаря ви, приятели и вътрешни хора, за цялата подкрепа. Моля ви да уважавате решението ми и поверителността ми", обяви Ериксон.

Избран за треньор на годината в Серия А за сезон 1999-2000, Ериксон спечели редица големи отличия на италианския полуостров, включително титлата на Италия, четири пъти Купата на Италия и два пъти Суперкупата на Италия.

След като напусна Лацио през 2001 г., шведският треньор прекара пет години начело на Англия, наблюдавайки две Световни първенства и Европейското първенство през 2004 г.