Италия се подготвя да почете паметта на легендарния нападател Джанлука Виали, който почина през януари на 58-годишна възраст след продължителна битка с коварно заболяване.

"Адзурите" откриват своята квалификационна кампания за Евро 2024 с една от класиките в европейския футбол срещу Англия тази вечер в Неапол.

Визитата на Англия ще бъде първият мач на Италия след кончината на Виали, който има 59 мача като футболист в националния отбор и бе асистент на селекционера Роберто Манични при триумфа на Евро 2020.

Италианските футболисти ще носят специални фланелки с послание в памет на Виали.

"Очевидно е много емоционално. Това е първият път, когато играем мач след смъртта на Лука. Щастлив съм, че го имах до себе си, като съотборник и после да работим заедно и да бъде до нас на европейския финал в Лондон. Тъгата от неговата загуба е голяма, но хора като него винаги ще бъдат близо до нас", каза Роберто Манчини за своя приятел и съотборник.

Италия и Англия са стари познайници, като през последните години се изправиха в последната кампания на Лигата на нациите след победата на отбора на Манчини с дузпи във финала на Евро 2020.

"Това е класическо дерби, Италия срещу Англия. Това е четвъртият път, когато играем с тях за две години, Англия е един от най-добрите отбори в света, има изключителен състав на разположение и ни чака много труден мач. Преминахме от триумф към огромно разочарование. Спечелването на европейската титла и след това провалът в квалификациите за Световното първенство. Футболът може да бъде жесток, не мисля, че отборът заслужаваше това. Класирахме се за финалите на Лигата на нациите два пъти, това е важно. Разбира се, че допуснахме грешки и трябва да започнем отново със същите цели", каза още Роберто Манчини.

Снимка: БГНЕС