Италианският вестник "Република" твърди, че селекционера Роберто Манчини е все по-разочарован от националния тим на Италия и е готов да напусне. Той даже вече има две предложения - от Тотнъм, където преди няколко дни си тръгна Антонио Конте и ПСЖ. Манчини има контракт с националния тим до 2026 г. Той удължи контракта си с Адзурите след успеха на Евро 2020, но последва грандиозен провал и Италия пропусна Мондиал 2022.

Вестникът подчертава, че след победата с 2-0 над Малта в неделя от квалификациите за Евро 2024, Манчини открито е обвинил своите играчи за първи път, казвайки, че адзурите „можеха да направят всичко по-добре“. 59-годишният треньор наскоро се оплака от липсата на възможности, особено в нападение, като призна, че ще вика повече натурализирани играчи след Матео Ретеги, който вкара два гола в първите си две изяви с Италия.

„Приказката между Роберто Манчини и националния отбор бе пропукана, но не и разбита от провала за световното първенство, този път приключи истински“, написа кореспондентът на "Република" Енрико Куро.

Въпреки че Манчини наскоро настоя, че иска да остане начело до края на договора си, вестникът предполага, че оферти от топ клубове в цяла Европа биха могли да го изкушат да се отдалечи от Италия, добавяйки, че самия той е разочарован от националния тим на Италия въпреки победата в неделя срещу Малта.

Твърди се, че Тотнъм и ПСЖ следят ситуацията и могат да изберат италианеца, ако той реши да напусне. Манчини би бил изкушен да се завърне в Англия, където игра като футболист и спечели титлата като треньор на Манчестър Сити.

„Само италианската федерация може да помогне на Манчини да възвърне ентусиазма, призовавайки играчите да покажат истинска привързаност към фланелката, не само с думи, и също така приканвайки клубовете да не се натрапват, засягайки националния отбор", пише още изданието.

Антонио Конте, който току-що напусна Тотнъм, се разглежда като опция за заместник на Манчини, но на този етап прогнозирането на завръщането на Конте в Коверчано е „въображаемо и преждевременно“, заключава "Република".