Фиорентина се класира на петия европейски финал в историята си след невероятна драма. Гол в 129-ата минута на Антонин Барак донесе крайното 3:1 като гост на Базел и място на финала срещу Уест Хям на 7-и юни в Прага. Първата среща преди седмица завърши с победа на швейцарците 2:1.

Два гола на Нико Гонсалес обаче донесоха 2:1 в края на редовното време в Швейцария. Продълженията бяха много напрегнати, а Фиорентина атакуваше много. Мачът бе прекъснат за десетина минути заради проблем с един от запалянковците на Виолетовите. Лекарският екип на Фиорентина се качи на трибуните да му помогне и той бе откаран в болница.

Затова имаше огромно добавено време след 120-ата минута. В 129-ата след центриране, защитата на Базел не успя да изчисти и Антонин Барак прати топката в мрежата с диагонален удар.

Това е пети финал за Фиорентина. През 1957 г. Виолетовите загубиха от Реал Мадрид спора за КЕШ (0:2). През 1961 г. Фиорентина надви Рейнджърс с общ резултат 4:1 за КНК, но после загуби от Атлетико Мадрид (общ резултат 1:4) през 1962. Последният финал на Ла Виола в Европа бе през 1990 г. когато срещна Ювентус за Купата на УЕФА. Бианконерите спечелиха с общ резултат 3:1 от двата мача.