След изненадващата оставка на Роберто Манчини като треньор на националния тим на Италия, сега футболната федерация има за задача да намери бързо негов заместник. Нещата бяха трудни за адзурите след невероятния им успех на Евро 2020. Отборът пропусна Световното първенство през 2022 г. след катастрофална загуба от Северна Македония в техния плейофен мач миналата година, второто им поредно отсъствие след разбитото им сърце през 2018 г.

Манчини ръководи Италия в 61 мача, като постигна 39 победи, 13 равенства и 9 загуби. Той също така постави нов рекорд в международния футбол, след като изведе отбора до серия от 36 поредни мача без загуба.

Изявлението на FIGC относно оставката на Манчини ясно показа, че наследникът все още не е решен и феновете имат различни виждания за ролята, така че кой може да стане следващият треньор на Италия?

Един от водещите кандидати сред привържениците е Лучано Спалети, току що постигнал историческия си успех с Наполи миналия сезон. Треньорът сложи край на 33-годишно чакане за титлата в Серия А, преди да подаде оставката си в края на сезона, чувствайки, че има нужда от почивка след толкова емоционална година.

Спалети би бил интересно назначение, особено заради способността му да изгражда офанзивен отбор в система 4-3-3. Неговият Наполи беше един от най-добрите в Европа през миналия сезон и мнозина се надяват, че той може да повтори това в международен план.

Един въпрос, който може да се окаже проблематичен, е естеството на неговото споразумение за напускане с Наполи; Спалети се съгласи да се оттегли от футбола за една година, за да приключи по-рано времето си в клуба, но не е ясно дали това ще включва националния отбор. Освен това смяташе, че има нужда от почивка след историческия сезон в Кампания.

Един от най-популярните варианти за нов треньор е Антонио Конте, който преди това ръководеше адзурите от 2014 до 2016 г., извеждайки ги до четвъртфиналите на Европейското първенство. В момента той е без работа след напускането си от Тотнъм през март. Бившият треньор на Челси и Интер носи разногласия, като някои харесват неговия фокус върху скоростта на работа и интелигентната контраатакуваща игра с формация 3-5-2, докато други започнаха да губят вяра в него след острия му край в Северен Лондон.

Когато подаде оставка като треньор на Италия през 2016 г., той отбеляза, че „не отричам, че е имало моменти, в които бих искал да имам възможност да продължа“, но по-късно призна, че е напуснал, защото „искаше да се върне в разрез и тласък на клубния футбол.“