Италия победи с 2:1 Украйна в мач от група "С" на квалификациите за Евро 2024 и се върна в играта след разочароващото равенство в Скопие.

В герой за настоящия шампион на Стария континент се превърна Давиде Фратези, който вкара и двата гола на стадион "Джузепе Меаца" в Милано. Точен за гостите беше Андрий Ярмоленко, но силите им за точка не стигнаха.

Така положението в групата се заплете. Лидер е Англия с 13 точки, докато Италия, Украйна и Северна Македония са с по 7 т., а Малта е още с нулев актив, като "адузите" са и с мач по-малко.  

В следващия кръг на 14 октомври Украйна приема Северна Македония, а Италия е домакин на Малта.


През първия половин час на мача Италия доминираше и след няколко добри центрирания на Джовани Ди Лоренцо и Джакомо Распадори, се стигна до 12-ата минута, когато резултатът беше открит. Подхлъзване на Георгий Садуков позволи на Давиде Фратези и Матия Дзакани да разиграят страхотно, което даде възможност на лятното попълнение на Интер да стреля от границата на наказателното поле и той не разочарова, преодолявайки вратаря с удар в долния ляв ъгъл - 1:0!

Шампионът на Европа продължи да доминира и по-късно Николо Барела се забави с удара в наказателното поле и беше блокиран. После шут на Мануел Локатели не попадна в целта, а в 28-ата минута "адзурите" все пак удвоиха аванса си. Николо Дзаниоло стреля, топката рикошира първо във Фратези и после в Распадори, след което халфът на Интер успя да шутира и вкара втория си гол в мача - 2:0! Първоначално голът беше отменен за засада, но ВАР не намери нередност и попадението беше зачетено.

Това изигра лоша шега на домакините, които се отпуснаха и Украйна погледна по-смело в предни позиции. Артьом Довбик и Андрий Ярмоленко пропуснаха да намалят пасива на гостите, но това се случи в 41-ата минута. Тогава Федерико Димарко подари топката на Ярмоленко, който овладя и с хубаво изпълнение до лявата греда преодоля Джанлуиджи Донарума за 1:2!

След почивката Италия отново вдигна темпото и в 59-ата минута Георгий Бушчан спаси хубав удар на Распадори. Десет минути по-късно Локатели с чудесно изпълнение от наказателното разтресе напречната греда, а при добавката Распадори не уцели вратата. В 77-ата минута Кристиано Бираги стреля от хубава позиция от фаул, но в аут. В 83-ата минута и Михайло Мудрик получи шанс да вкара от статично положение, но изпълнението му беше много неточно.

После крилото на Челси центрира на далечната греда, където Юхим Конопля засече с глава покрай целта. До края не падна нов гол и Италия спечели мача с 2:1. 

Италия - Украйна 2:1 

Голмайстори: 2:0 Фратези (12, 29), 2:1 Ярмоленко (41)

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Скалвини, Бастони, Димарко (58-Бираги), Барела (84-Кристанте), Локатели, Фратези, Дзаниоло (72-Орсолини), Распадори (72-Ретеги), Дзакани (58-Нонто)
Селекционер: Лучано Спалети

Украйна: Бушчан, Коноплия, Забарний, Кривцов, Миколенко, Зинченко (75-Буялски), Степаненко (84-Сидорчук), Ярмоленко (58-Мудрик), Судаков, Циганков (75-Ванат), Довбик (58-Яремчук)
Селекционер: Серхий Ребров

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Алехандро Ернандес
Жълти картони: Миколенко, Конопля, Степаненко, Забарний (Украйна)

Снимка: БГНЕС