Италианската телевизия DAZN влезе в историята, като излъчи разговорите между съдиите и стаичката с VAR за някои от инцидентите до момента през сезона в Серия А. Шефът на реферите в Италия Джанлука Роки бе гост и обясни ситуациите на зрителите. Една от тях беше спорния гол на Ювентус срещу Лацио при който топката може би напусна терена преди Маккени да я овладее.Това е първият път в Италия, когато действителното аудио на видео асистент рефера се предава по телевизията, като част от новото споразумение между съдиите и DAZN.

Тъй като мачовете първо трябва да бъдат прегледани и оценени като работа на съдиите, подобни разяснения не могат да бъдат правени за настоящия кръг, а само за предходните.

„Бързината е важна, но основното е да се стигне до правилното решение“, обясни Роки. „Важна е фазата на атаката до гол или дузпа, VAR трябва да провери какво се е случило от момента, в който топката е спечелена. Отново, VAR не може да провери няколко минути назад, трябва да има баланс в това как се използва времето.“

Разговорите между съдиите и VAR също потвърждават, че реферът има крайната дума за всичко, което е субективно, тъй като единствените обективни обаждания са директна засада и дали топката е в наказателното поле или не. Докато някои биха възразили, че VAR сега има повече власт от реффера на терен, формулировката на разговорите насочва съдиите към преоценка с монитора на игрищего, а не към готово решение.

„Това не е само във футбола, но всички спортове изискват официалното лице на терена да вземе крайното решение. Протоколът VAR е доста строг, така че може да се използва само когато има инцидент, който е ясен. Срещата, която проведохме с треньорите наскоро, беше много ползотворна и те предложиха нещо, с което и ние се съгласихме, а именно да гарантираме, че реферът взима решенията.“

В мача Лече - Монца имаше момент, в който реферът и VAR не бяха съгласни. Федерико Баскирото получи директен червен картон, VAR предложи проверка на терена, след което реферът Даниеле Довери запази първоначалното си решение.

„Баскирото спринтира, за да достигне топката, няма голяма интензивност, така че мисля, че трябва да го видите отново от самото начало, за да разберете цялата динамика на ситуацията“, каза VAR към рефера. „Той играе с топката и при същото движение със същия крак, с което играе с топката, удря съперника. Според мен това е жълт картон, но вие преценете", са думите на ВАР в онази ситуация.

Реферът изгледа записа, но въпреки това запази решението си, нещо, което Роки признава, че е „неправилно решение, защото за нас това е жълт картон. Баскирото играе с топката и продължава движението си, но няма място за избягване на удара. От рефера зависи да вземе окончателното решение.”

Имаше много спорове около гола на Ювентус срещу Лацио, като предположенията са, че топката е излязла извън играта в процеса на атаката. Разговорът от VAR към съдията е, че кадрите са неубедителни от различните ъгли, които са имали.

"Не е ясно. Това са ъглите, които имаме, няма доказателства, че топката е излязла. Перспективата не помага. Голът остава”

Това потвърждава, че VAR не разполага с доказателства, за да отсъди ясна и очевидна грешка, така че ако съдията на линията беше отбелязал, че топката е извън игра, това решение също щеше да остане в сила.