Италия изигра отличен мач срещу Северна Македония и спечели с 5:2, за да се изравни по точки с Украйна на второто място в група С на евроквалификациите. И двата тима имат по 13 точки и делят втората позиция, зад класиралия се тим на Англия. Италия гостува на Украйна в Леверкузен в понеделник и ако не загуби се класира на Евро 2024.

Действащият еврошампион излезе на "Олимпико" без доста важни фигури. Ди Лоренцо бе наказан, липсваха нападатели като Имобиле, Ретеги и още половин дузина футболисти. Джакомо Распадори бе на върха на атаката, а по двата фланга действаха Киеза и Берарди. Македонците пристигнаха в Рим без да имат шанс за класиране. Но те нямаха загуба в последните 3 мача с Италия, а преди 18 месеца победиха Адзурите в Палермо с 1:0 в бараж за класиране на Мондиал 2022 и изхвърлиха италианците.

Италия започна силно и имаше много добри положения. Гол на Распадори бе отменен за засада, преди да се стигне до 17-ата минута. Тогава Распадори центрира към далечната греда и там Матео Дармиан засече топката с глава в ъгъла - 1:0. В края на полувремето адзурите получиха дузпа. След удар с глава на Гати имаше игра с ръка на защитник и съдията посочи бялата точка.

Завърналия се след пет месеца отсъствие в тима на Италия Жоржиньо взе топката в ръце и застана да изпълни. Ударът му бе лек и близо до вратаря Димитриевски, който спаси. Това е трета поредна изпусната дузпа за Жоржиньо с екипа на Италия. Именно негов пропуск от бялата точка срещу Швейцария в квалификациите за Мондиал 2022 бе това, което прати Италия на бараж.

В следващата атака обаче Италия направи 2:0. Барела бутна топката с пета назад към Федерико Киеза, който от въздуха прати топката в ъгъла. В добавеното време на първата част Киеза вкара и трети гол за адзурите. Той потърси далечния ъгъл, но след рикошет топката описа огромна парабола и влезе в ъгъла.

Северна Македония направи 3 промени на почивката и това се отрази. Комшиите върнаха два гола. И двата ги вкара резервата Яни Атанасов. Първият бе с глава от упор, а втория с удар от дистанция и рикошет в Ачерби.

Изведнъж италианците се уплашиха, че отново може да се провалят. Но Распадори направи 4:2 в 81-ата минута след чусен извеждаш пас на Барела и удар по диагонала. Резервата Ел Шаарауи оформи крайното 5:2 след пас на Димарко.