Италия ще играе на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото на 2024 г., след като завърши 0:0 с Украйна в последния мач от Група C.

Избраниците на Лучано Спалети изиграха възможно най-типичния мач за своята родина в квалификационен цикъл, като предложиха типичното си чувство за естетика в играта, в която до последно всичко остана възможно.

През първото полувреме скуката за неутралния зрител бе почти пълна, като изключим два изстрела от дистанция, спасени от Джанлуиджи Донарума и Анатолий Трубин.

След почивката украинците опитаха да се активизират и да потърсят по-настоятелно гола, но липсата на класа в предни позиции за момчетата на Сергей Ребров си каза думата. Едва в 94' Михайло Мудрик се пльосна в наказателното поле, за да търси дузпа, но испанският рефер бе категоричен, че такава няма. Повторенията обаче си заслужаваха известен дебат, така че симпатизантите на Украйна може и да почувстват известно огорчение в случая.

В крайна сметка двете нули на таблото не помръднаха и Италия финишира на второ място в групата с 14 точки и по-добри показатели в преките двубои с Украйна. Именно това е факторът, който влияе в регламента на УЕФА за турнира, макар и при головата разлика „адзурите“ имат нужното предимство.

Ребров и компания все пак запазват шансове през баражите, тъй като Евро 2024 г. ще включва 24 тима, а групите са само 10 с по 2 сигурни финалиста, плюс гарантираното място на домакините от Германия. Сиреч, 3 от местата ще бъдат решени през март.