Аталанта спечели Лига Европа, което означава, че Италия може да има 6 отбора в Шампионската лига догодина. За целта бергамаските трябва за завършат пети в крайното класиране на Серия А и това ще донесе участие в Шампионската лига и на шестия Рома.

Този сезон Италия получи допълнителна квота заради силното си представяне в евротурнирите. Клубовете от Апенините имат най-добрият коефициент в Европа за сезона и това им носи още едно място. Аталанта обаче си спечели място в Шампионската лига като носител на Лига Европа и ако не е сред първите 4 в таблицата, които по право отиват в турнира, допълнителната квота ще отиде за следващия в класирането.

В момента Аталанта е пети с 66 точки от 36 мача. С 2 повече са Ювентус и Болоня, които са играли и мач повече. Хората на Гасперини играят в неделя с Торино, а на 2-и юни е отложения мач с Фиорентина. Ако Ла Дея остане пета в таблицата, допълнителното място отива за Рома, който със сигурност е шести в края на сезона.

Освен това Аталанта ще играе на на 14 август с Реал Мадрид или Борусия Дортмунд за Суперкупата на УЕФА, както и в новия турнир UEFA-CONMEBOL Club Challenge – между носителя на Лига Европа и на Копа Судамерикана. В първото издание на тази битка Севиля победи с дузпи Индепендиенте дел Вале миналия сезон. Съперник на Аталанта ще е Лига де Кито.

Ла Деа никога преди това не е играла дори на европейски финал, а единствената купа в 116-годишната им история е Купата на Италия от 1963 г. Въпреки това те разгромиха шампиона на Бундеслигата Байер Леверкузен с 3:0 в Дъблин, като Адемола Лукман вкара хеттрик, за да вдигне трофея.