Един от най-успешните треньори в новата история на футбола Отмар Хитцфелд даде интервю пред официалния сайт на ФИФА, в което говори за предстоящата церемония по връчване на наградите за най-добрия футболист и треньор за изминалата година.

В понеделник именно Хитцфелд ще връчи приза за най-добрия наставник на Стария континент, като германецът стиска палци на своя сънародник Йоахим Льов. Йоги е в конкуренцията на Диего Симеоне и Карло Анчелоти. За най-добър футболист спорят Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Мануел Нойер.

"Представянето на терена трябва да бъде водещо при определяне на носителя на Златната топка. Може да е нападател, който вкарва голове, ли полузащитник, който решава мачове. Защитник, който води дефанзивната линия, или вратар, който пази добре и допринася за успеха на отбора си", започна Хитцфелд.

"Има толкова много спортни критерии, включително и спечелените титли, разбира се. Дали играчът е спечелил Шампионската лига или световното първенство. Дали е бил шампион в първенството, постигнал ли е дубъл на домашната сцена? Освен постиженията на терена е важно и поведението извън игрището. Това значи респект, коректност и лоялност."

"Според мен е правилно, че Кристиано Роналдо, Меси и Нойер бяха номинирани. Те са трима топ-спортисти, които бяха изключителни през изминалата година. За да бъда честен, всеки един от тях заслужава наградата. Криситано има повече голове от изиграни мачове, докато Меси притежава невероятни умения с топка в крака. И имаме също Мануел Нойер, който беше нещо повече от играч от световна класа на Мондиала."

"Бих се радвал, ако германец спечели Златната топка, защото Германия стана световен шампион. Мануел Нойер е вратар, какъвто не е срещан досега. Той изведе вратарството на друго ниво. Спасява 91% от ударите, което е невероятно представяне. Но той не само спасява положения, но е първият човек, който подава на защитата, действа и като либеро. Той е прототип на модерния вратар. Въпрос на време беше такъв играч да бъде номиниран за наградата."

"Трудно е да се избере най-добрия треньор. Карло Анчелоти спечели Шампионската лига. Йоги Льов вдигна световната купа. Моят фаворит е Йоги Льов. Той свърши чудесна работа в Бразилия и стана световен шампион, въпреки условията в Южна Америка. Той е архитектът на германския успех. Освен това Германия победи Бразилия със 7:1, това е част от историята. Затова избирам своя сънародник", завърши Хитцфелд.