В последните години милиардерите навлязоха в международния футбол, като придобиха европейски отбори и ги напълниха със скъпоплатени суперзвезди. Досега Германия до голяма степен остана встрани от тази треска, но това може би ще се промени, предава Bloomberg.

След години на бездействие германското футболно първенство е на път да позволи на заможни инвеститори да купуват мажоритарен дял в клубовете. Това може да им осигури по-голяма финансова мощ да се конкурират с богати клубове като Манчестър Сити, лондонския Челси и Пари Сен Жермен. Това е спорна тема, която предизвика протести на германските фенове заради опасенията им от повишаване на цените и загуба на влияние. Но вратичките в законите, използвани от магнатите на Red Bull GmbH и SAP, налагат преосмисляне. 

За разлика от повечето професионални спортове, германските футболни отбори обикновено са контролирани от асоциации, съставени от членове на хонорари вместо от инвеститори. 36-те отбора в първите две дивизии в страната ще проведат среща в четвъртък във Франкфурт, за да обсъдят възможни промени в т. нар. правило „50+1“ на Бундеслигата, според което асоциацията трябва да притежава над 50% от правата за глас в даден отбор. Лигата съобщи миналия месец, че е време да се обмислят „нови възможности за развитие“, като в същото време бъдат защитени „принципите на германската футболна култура“.

Наблюдава се значителна промяна след последното гласуване на лигата през 2009 г., когато само един клуб подкрепи смекчаването на правилото, а 32 бяха против. Твърдата съпротива е намаляла до 16 отбора, показва допитване на Bloomberg News. За промяна на статута е необходимо мнозинство от две трети сред 24-те отбора с право на глас.

Феновете, които запълват стадионите на повече от 90% от средния им капацитет всяка седмица, редовно демонстрират против промяната на правилото, като създадоха уеб сайт, който твърди, че има подкрепата на над 2800 групи от привърженици.

Байерн Мюнхен изпъква в Бундеслигата като германския клуб с редовни успехи срещу европейски противници и като четвъртия най-богат отбор по приходи в Европа според класация на Deloitte. 

Цялата статия четете в investor.bg