Световният и европейски шампион с Бундестима и бивш национален селекционер на България Лотар Матеус даде в колонката си в "Шпорт Билд" своето обяснение защо Германия отпадна от България в 1/4-финала от мондиала в САЩ през 1994 г. 

Тогава, както и сега германците бяха действащи планетарни първенци, заради което легендата прави аналогии. Те са свързани със загубата от Мексико на Бундестима на старта на руското световно.

"Настоящите лидери Нойер, Хумелс и Мюлер трябва да се погрижат отборът да е единен, а не да се разцепи на индивидуалности, както се случи през 1994 г. Тогава имахме състав, който най-малкото бе поне толкова добър като единици, както този, с който станахме шампиони през 1990 г. в Италия. На турнира в САЩ обаче всеки гледаше само себе си. Затова и заслужено отпаднахме от България на 1/4-финалите", откровен е Матеус.

Той сравнява положението с гола на Ирвинг Лосано за Мексико, който донесе загубата на Маншафта в Москва, със ситуацията, довела до победния гол на Йордан Лечков в САЩ. Според Лотар и в двата случая става дума за хаос в подреждането на германците, пише "24 часа".

Лосано бе преследван от Месут Йозил, който игра зад нападателя Тимо Вернер. Офанзивният футболист се върза елементарно на финта на мексиканеца, който после прониза Мануел Нойер. Но какво въобще търсеше Йозил в собственото си наказателно поле, пита Матеус. Той припомня, че по подобен начин високият 166 см Томас Хеслер се е оказал пазач на по-високия с 12 см Лечков, който го изпревари без проблем и вкара в мрежата на Бодо Илгнер за крайното 2:1.