Президентът на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге се опасява, че футболът е изправен пред голяма опасност, ако мачовете продължават да се играят при затворени врати. Ако сезонът дори трябва да бъде прекратен отново поради нова вълна на коронавируса, редица клубове няма да оцелеят, каза той пред неделния вестник “Билд ам Зонтаг”.

Германия завърши миналия сезон при закрити врати. А фенове сега се допускат, но предимно на теория, като последното споразумение е здравните власти на място да вземат решение за евентуалната посещаемост предвид нивото на инфекцията.

И докато Борусия (Дортмунд) на два пъти имаше щастието да пусне 11 500 човека на стадиона си, то Байерн ще бъде без каквато и да е подкрепа от трибуните поне до 25 октомври. Други клубове също са имали минимална посещаемост.

"Ако скоро нямаме фенове на стадионите, страхувам се, че футболът ще претърпи големи щети", каза той. Наистина говорим за по-малко приходи - визирам около 100 милиона евро. В цяла Европа всеки клуб губи между 50 и до 200 милиона евро за сезона, който трябва да играе без фенове. Лесно е да се прогнозира колко дълго всеки клуб може да понесе това".

Другото притеснение на Румениге е, че ще пострада и културата на футболните фенове и призна, че те също са тотално зависими от решенията на здравните власти. Разглеждайки най-лошия възможен сценарий със спиране на сезона отново, Румениге се опасява, че цялата Бундеслига може да се срине.

"Няколко клуба в Бундеслигата няма да оцелеят. Няколко със сигурност", каза той. "Не мога да си представя Бундеслигата да продължи да съществува в сегашния си вид и по-нататък. Дори и при сегашните условия има слухове, че някои клубове се страхуват от несъстоятелност," каза Румениге. Първият такъв отбор, който се оплаква, че губи планирани пари от сезонни билети, карти и консумация е Шалке 04, който винаги се е надявал на парите от феновете си.