Във втородивизионния Шалке очевидно добре са си направили финансово сметката, в случай че отборът не успее веднага да се завърне в елита. След 19 кръга кралскосините са 6-и с 31 точки, като две ги делят от плейофа и пет от директната промоция за Първа Бундеслига.

Според информация на WAZ повече от половината от приблизително 650-те служители са се съгласили да се откажат от част от заплатата си, ако тимът не попадне сред най-силните в края на сезона. Това означава, че съкращения по оперативни причини засега не се предвиждат. Според WAZ орязването на възнагражденията ще е в рамките на 5 до 15 процента. Служителите с ниски доходи обаче няма да бъдат засегнати.

В клуба се надяват по този начин да спестят „голяма шестцифрена сума“. Преди това вече имаше мащабни мерки за икономии. Бюджетът на Шалке бе драстично намален от 80 млн. евро на 20 млн. евро. Така при спешни случаи може да се финансира още една година във Втора Бундеслига, пише "Тема спорт".

Надеждите на кралскосините за завръщане в елита бяха леко помрачени през миналия уикенд с 1:1 срещу Кил, а днес предстои визита на Ерцгебирге. Въпреки това в Шалке се завръща оптимизмът и сега говори по-смело, отколкото в началото на сезона. Лъчът надежда срещу Кил беше дългоочакваното завръщане на възстановения Салиф Сане сред титулярите. В клуба се надяват 31-годишният сенегалски защитник да се превърне в Х-фактора в борбата за промоция.

„Салиф беше наистина страхотен. Той комбинираше добре с останалите играчи и беше много категоричен в действията си. Освен това имаше възможност и да вкара гол. Сане може да ни е много полезен през втората половина от сезона“, коментира възторжено вратарят на Шалке Мартин Фрейзъл, след като сенегалецът повече от половин година не бе попадал сред стартовите единайсет. При положение че запази формата си, играч с опита на Сане би могъл да свърши отлична работа, особено в разгорещените последни кръгове на кампанията.