Новият президент на Германската футболна федерация Бернд Нойендорф се ангажира да говори за спазването на човешките права и за други проблеми преди старта на Световното първенство в Катар.

Нойендорф каза пред телевизия ZDF в Доха, че той е използвал конгреса на ФИФА в четвъртък и жребия за Мондиала в петък за "първи разговори".

"Казах преди избора ми, че имам критично мнение в областта на спазването на човешките права, както и в устойчивостта", заяви той, цитиран от БТА.

Сега трябва да се водят разговори с "организациите за човешки права, с германското посолство и други организации, които са наясно с тези проблеми", добави Нойендорф.

Директорът на федерацията Оливер Бирхоф каза, че с отбора ще има допълнителни разговори, след като е имало срещи с организации за спазването на човешките права миналата седмица. Той заяви, че тези разговори няма да включват само организациите за човешки права, но и "хора от различни области, хора, които са работили тук и имат идея как функционира тази страна".

Катар е критикуван постоянно за отношението си към работниците от чужбина. Ситуацията се подобри, но организациите смятат, че са нужни още много усилия.