Бившият полузащитник на Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен) Шаби Алонсо е фаворит за треньорския пост в Байер (Леверкузен), съобщава телевизия ESPN, цитирана от БТА. Клубът от Бундеслигата все още разчита на уменията на швейцареца Херардо Сеоане, но медиите вече му търсят заместник заради слабите резултати в първенството и снощното поражение с 0:2 от Порто в Шампионската лига.

40-годишният Алонсо беше наставник на втория отбор на Реал Соасиедад в последните три сезона в Сегунда Б дивисион и напусна през месец май. Още тогава слуховете за неговото бъдеще бяха свързани с позиция в Бундеслигата.

През лятото на 2021-а година имаше вариант пред него да подпише с Борусия (Мьонхенгладбах), като самият Алонсо потвърди, че е бил на място за преговори. Назначение обаче нямаше.

Като футболист кариерата му е наистина забележителна, печелейки Световната титла през 2010-а година, както и два пъти вдига купата на европейския шампион с националния отбор на Испания. Също така е печелил два пъти Шампионската лига с Реал (Мадрид).

След периоди в Реал (Мадрид) и Ливърпул, той игра за Байерн (Мюнхен) от 2014-а до 2017-а година, когато прекрати и състезателната си кариера.

Байер (Леверкузен) претърпя осма загуба във вторник, поражение с 0:2 от Порто в Шампионската лига в 12-ия официален мач във всички турнири през сезона.

Клубният бос на Леверкузен Фернандо Каро, който също е испанец, по-рано в публично  изявление пред медиите поиска „бързи резултати“ от Сеоане. Нищо чудно в срещата в събота срещу Шалке’04 от местното първенство да се окаже последна за швейцареца. Преди това като евентуални наследници на Сеоане бяха сочени Томас Тухел, Ади Хютер и Доменико Тедеско.

Снимка: БГНЕС