Директорът на германския национален отбор Руди Фьолер, който поема Бундестима за един мач след уволнението на селекционера Ханзи Флик, коментира решението по-малко от година преди началото на Евро 2024.

Флик беше уволнен след унизителната домакинска загуба за четирикратните световни шампиони с 1:4 срещу Япония в контрола в събота. Това е четвърто поражение за германците в пет мача.

"Мачът с Япония ясно ни показа, че вече не можем да напредваме и да се развиваме. Действаме отговорно, защото той (Флик) беше изтощен. Присъединих се към германския футболен съюз през февруари, за да подкрепя Ханзи Флик или да го освободя", коментира Фьолер.

63-годишният бивш национал ще бъде начело на Бундестима в контролата с Франция в Дортмунд във вторник. Руди Фьолер изведе Германия до финал на Мондиал 2002, но след това отпадна в груповата фаза на Евро 2004 с германския отбор.

"Най-спешната задача след този мач ще бъде да наемем национален селекционер, който може да пренастрои нашия състав в краткосрочен план и да го подготви за Европейското първенство през следващата година, което всички се надяваме да даде положителен тласък на германския футбол, а също и на нашата страна като цяло", каза още Руди Фьолер.

Негови помощници във вторник ще бъдат Ханес Волф и Сандро Вагнер.

Германските медии прогнозират, че младият Юлиан Нагелсман, който е начело на Байерн Мюнхен, е фаворит за поста селекционер на Германия.