Бившият капитан на Германия Филип Лам разкритикува скорошните кадрови експерименти на треньора на националния отбор Юлиан Нагелсман по-малко от година преди Евро 2024, съобщи БТА.

"Какво всъщност характеризира един отбор? Какъв вид сплотеност е необходима, за да се играе успешен футбол? Това е, което искам от настоящия отбор, от треньора, той да постави играчите на правилните позиции, където имат опит", каза Лам пред германските медии.

Без да назовава никакви имена, Лам очевидно имаше предвид тактическия ход на Нагелсман да постави полузащитника Кай Хаверц на позицията на ляв бек. Въпреки че футболистът на Арсенал игра добре като цяло, тактическата структура на отбора беше объркана на няколко пъти, особено при загубата с 2:3 от Турция. Нагелсман се придържаше към тактиката си при последвалото поражение с 0:2 от Австрия.

Лам също е загрижен за представянето на Германия преди първия мач на Евро 2024 на 14 юни в Мюнхен и призовава за различен манталитет на отбора.

"Футболистите" трябва да знаят за какво всъщност правят това, за какво всъщност играя, къде всъщност играя в националния отбор", каза Лам.

Той направи сравнение със Световното първенство през 2006 година в Германия, където резултатите на отбора преди турнира също не бяха обнадеждаващи, но тогава Бундестимът се класира трети на фона на еуфория, обхванала цялата страна.

"Всеки се съсредоточи върху същественото, върху ролята си в отбора и беше в услуга на тима. Мисля, че това беше ключът към успеха. Всеки знаеше, че този шанс идва само веднъж в живота", добави Лам.

Нагелсман пое поста, след като Ханзи Флик беше уволнен през септември, но поражението с 0:2 в Австрия, три дни след загубата с 2:3 от Турция, сложи край на надеждите за по-достойно представяне.