Халфът на националния тим на Германия Джошуа Кимих е уверен, че германската публика ще бъде ентусиазирана по време на Европейското първенство през лятото, както е било на Световното първенство през 2006, предаде ДПА.

Кимих каза пред вестник "Велт", че "нещо наистина хубаво и страхотно може да се случи" на турнира, който започва на 14 юни.

"Мисля, че хората са готови за това. Но отборът трябва да направи първата крачка и да постигне успех. Тогава можем да спечелим хората и да ги развълнуваме", каза играчът на Байерн Мюнхен. Кимих смята, че първият мач срещу тима на Шотландия в Мюнхен ще бъде "огромен шанс за нас, можем да създадем атмосфера". Другите съперници на Бундестима в групата са отборите на Унгария и Швейцария.

29-годишният Кимих разкри, че е гледал четвъртфинала между Германия и Аржентина на Мондиала през 2006 във фен зона в Берлин.

"Усетих ентусиазма в страната по съвсем различен начин, отколкото пред телевизора ми вкъщи. Беше впечатляващо", спомня си той.

Кимих говори преди приятелския мач срещу Франция, който ще се играе тази вечер в Лион, а във вторник във Франкфурт тимът ще се изправи срещу Нидерландия.

Германия има проблеми, откакто спечели световната титла през 2014 и стигна до полуфиналите на Европейското първенство две години по-късно. Тимът отпадна в груповата фаза на последните две Световни първенства и на осминафиналите на Евро 2021. Германия има едва 3 победи от 11 мача през 2023, като загуби последните две срещи.