Германската организация на футболните фенове Unsere Kurve ще признае постижението на Байер Леверкузен да сложи край на доминацията на Байерн Мюнхен, ако тимът спечели титлата в Бундеслигата, но подчерта, че това ще остави горчив вкус.

"Байер Леверкузен направи невероятен сезон. Редно е да признаем това постижение", коментираха от алианса през агенция ДПА, попитани за коментар относно потенциалната титла за клуба.

Отборът, воден от старши треньора Шаби Алонсо, може да спечели титлата още през уикенда, прекъсвайки серията на Байерн от 11 поредни победи.

От Unsere Kurve казаха, че за неутралните фенове това ще остави "горчив вкус" поради "съответните финансови условия, които са структурно различни в Леверкузен".

Германското правило 50+1 означава, че клубовете не могат да бъдат мажоритарна собственост на един инвеститор, но Байер Леверкузен (собственост на Bayer Pharmaceuticals) и VfL Волфсбург (собственост на Volkswagen) имат изключения от правилото, докато РБ Лайпциг твърди, че не е пряка собственост на Red Bull.

Групата Unsere Kurve настоява изключенията да бъдат премахнати. Голямата разлика между Байер Леверкузен, втория Байерн Мюнхен и третия Щутгарт също е повод за критики.

"Разликата от 16 точки с втория и третия тим при шест оставащи мача до края на сезона, 23 точки до четвъртия и петия (РБ Лайпциг и Борусия Дортмунд) и дори 34 точки с шестия Айнтрахт Франкфурт показва колко екстремна е разликата в представянето. Класирането отново ще бъде отражение на това колко разбита е конкуренцията в Бундеслигата", казват от организацията на феновете.