Брайън Бойтано, олимпийският шампион по фигурно пързаляне за мъже от Калгари 1988, призна, че е гей.

Той направи признанието два дни след като бе включен в състава на официалната делегация, която ще представлява Съединените щати на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

"Това, че съм хомосексуалист, е само един щрих от моята личност", каза Бойтано, цитиран от БТА. В миналото 50-годишният ветеран отказваше да коментира публично сексуалната си ориентация.

Двукратният световен шампион по фигурно пързаляне за мъже, през 1986 и 1988 г., подчерта, че "преди всичко е американски спортист, горд, че живее в една страна, която насърчава разнообразието, открития дух и толерантността".

Русия си навлече остри критики на Запад за приетия по-рано тази година закон, криминализиращ пропагандирането на хомосексуализма пред непълнолетни - престъпление, което може да бъде наказано със затвор. Чуха се дори призиви за бойкот на Зимната олимпиада в Сочи.

Брайън Бойтано ще води американската делегация на Игрите заедно с бившата шампионка по тенис Били Джийн Кинг, която е открита лесбийка и отдавна се бори за еднакво отношение към хетеро- и хомосексуалните.