Българската състезателка по сноуборд Александра Жекова, която остана на крачка от олимпийски медал, похвали организацията на Игрите в Сочи.

"Искам от сърце да благодаря на журналистите, които са дали гласовете си за мен. Наистина това значи много и се чувствам поласкана и много щастлива, че за четвърти път мога да имам тази прекрасна значка. Нося си и другите и ми носят много късмет", каза на днешната пресконференция Жекова, която бе наградена за Спортист на месец февруари.

"Сочи бе най-добре организираната Олимпиада, на която аз съм участвала. Да, знам, че са хвърлили доста средства, но домакините се постараха всичко да е чудесно във всеки един аспект. Като база, храна и спортни съоръжения, всичко беше страхотно. Домакините се бяха постарали да направят едно интересно съревнование."

"Моята професия е рискова и е хубаво професионалния състезател да мисли за планове. Наясно съм с това, че спортът е до време. Ще съм щастлива, ако мога да остана по някакъв начин в спорта и да помагам на децата, които идват след мен. Треньорска дейност? Да, това е възможно. Много е важно да има човек, който да минал през всички проблеми и да е наясно какво може да се направи."

"Надявам се да продължа да имам подкрепата на федерацията по ски, спонсорите, държавата и всички фенове на зимните спортове. Така ще продължим напред и ще ставаме от най-добрите. Все още не съм наясно за следващия олимпийски цикъл."

"Сезонът не е приключил, предстои ми държавен шампионат, който ще е следващата сряда в Пампорово. Там ще участват и много деца, а това е много важно за спорта ни. След приключването на това състезание ще има много срещи, на които ние ще говорим за изготвянето на следващия олимпийски цикъл. Това е сериозен 4-годишен проект. В него са включени много хора, защото аз съм сама, когато се състезавам на пистата, но зад мен стои сериозен екип от хора, които са колегите ми от федерацията по ски."

"С тях изготвяме програми и намираме средства. Тепърва ще се говори на тема бюджет, планове и цели. Рано е да кажа пред всички, че ще участвам в Корея след четири години. Разбира се, че аз имам желание това да се случи. Имам и физическата сила да продължа напред, но е прекалено рано да се говори на тази тема. Има много други неща, които предстоят преди това."

"Радва ме, че има хора, които ги е грижа за спорта в България. Надявам се да не омръзнем на хората, тъй като постоянно се случва нещо около нас. Има потенциални нови спонсори. Има интерес към нас, което е чудесно. Аз не бих била толкова агресивна и да поставям условия на държавните органи."

"Хората трябва да си дадат сметка какво е необходимо, за да се постигнат резултати на световно ниво. Не всичко опира до пари. Важно е желанието на курортите, на клубовете и въпросът е доста сложен и с дълъг отговор. В момента имаме прекрасен юношески отбор. Децата там са талантливи и се подготвят в различни дисциплини."

"Така е редно да бъде. В последствие всеки един от тях ще се специализира в това, в което е най-добър. Децата се развиват изключително бързо. Имаме планове и надежди за тях. Те са част на един осемгодишен проект. Работи се с пълни сили по този проект, така че след мен идват нови таланти. Важно е да се работи добре с тези деца", добави Жекова.