В периода 2007-2017 г. държавата е отпуснала 29 861 316 лева за подпомагане на състезатели в зимните спортове, обяви спортният министър Красен Кралев. Парите са били разпределени между шест федерации - по ски, биатлон, кънки, хокей на лед и шейни на улей и естествени трасета.

Средствата са отпуснати по две програми на Министерството на младежта и спорта - за олимпийска подготовка и за спорт за високи постижения. Кралев уточни, че сумата не е вложена само в подсигуряването на участниците в олимпийските игри.

"Тези средства са изразходвани от спортистите във всички възрасти. Финансирани са подготовката и възстановяването им, участието в състезания от международния и държавния календар, закупуването на екипировка и спортни уреди, както и ежемесечни премии на спортисти и треньори", каза Кралев от парламентарната трибуна.

В последните три зимни олимпийски игри България не успя да спечели медал, а най-добрите класирания бяха седмо място на Евгения Раданова в шорттрека във Ванкувър през 2010 г. и пето и шесто място на Александра Жекова в бордръкроса съответно в Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018.

"Олимпийските игри са само завършекът на един четиригодишен цикъл, по времето на който се провеждат множество състезания от най-висок ранг. В тях българските спортисти записаха сериозни класирания", заяви Кралев, цитиран от "Дневник".

Той постави на първо място успехите на Радослав Янков, който през 2016 г. спечели големия кристален глобус в алпийския сноуборд, а година по-късно завърши втори в генералното класиране и грабна малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Българинът записа още четвърто и шесто място на световното първенство в Сиера Невада през 2017 г.

"Александра Жекова записа две четвърти места на последните световни първенства. Красимир Анев и Владимир Илиев имат над 15 медала от европейски и други първенства. Алберт Попов спечели два медала от младежкия олимпийски фестивал през 2015 г. Катрин Маноилова и Валентин Миладинов взеха медали от първите зимни олимпийски игри за младежи", изтъкна още Кралев.

По думите на министъра "спортът е най-силно засегнат от преминаването от планова към пазарна икономика". Той за пореден път отдаде неудовлетворителните резултати на "липсата на подходяща спортна инфраструктура".

"Разполагаме само с 200 км ски писти. За сравнение в Чехия са около 7000 км, а в Словения - 1800 км. Нямаме професионален полигон за сноуборд, нямаме шанца за ски скокове и улей. В страната има само три ледени пързалки със стандартни размери", посочи той.

Кралев каза още, че приемането на внесения от него проектозакон за младежта и спорта ще доведе до положителна промяна, защото по думите му ще стимулира частните инвестиции.